Zbiory odbywają się ręcznie, aby wybrać tylko dojrzałe owoce.
Owoce sortowane są w zbiornikach wody - owoce
małowartościowe wypływają na powierzchnię, dzięki czemu można je łatwo
odrzucić.
Istnieją dwie metody obrabiania owoców kawy - na sucho i na mokro. My
stosujemy pierwszą metodę, dzięki czemu smak naszej kawy jest bardziej
intensywny i owocowy.
Ziarna suszymy na słońcu na specjalnych betonowych platformach. Celem
suszenia jest osiągnięcie wilgotności na poziomie około 11-12%.
Po wysuszeniu owoców oddzielamy ziarna od miąższu.
Ziarna sortujemy według wielkości, wagi i koloru.
Zieloną kawę pakujemy w jutowe worki i eksportujemy do
naszej palarni, która znajduje się w mieście Dila.
W palarni ziarna są prażone w temperaturze 200°C, co rozwija
aromat i smak kawy.
Po prażeniu ziarna bardzo szybko chłodzimy. Następnie poddajemy je
procesowi odgazowywania, który trwa kilka dni. Potem ziarna są gotowe
do zaparzania najsmaczniejszej kawy.