Dalej

w miejscu, gdzie kawa to nie tylko napój.

To historia, kultura i pasja.

BUNA to wyjątkowa kawa prosto z serca Afryki – z etiopskich plantacji, gdzie tradycja uprawy ziaren sięga setek lat. Współpracujemy bezpośrednio z lokalnymi rolnikami, wspierając ich rozwój i dbając o najwyższą jakość każdego ziarna.

Nasza misja? Dzielić się autentycznym smakiem Etiopii, jednocześnie wspierając społeczności, z których pochodzi nasza kawa. Niezależnie od tego, czy wybierzesz Sidamo, Yirgacheffe czy Djimmah – poczujesz różnicę.

Zbiory odbywają się ręcznie, aby wybrać tylko dojrzałe owoce.
Owoce sortowane są w zbiornikach wody - owoce małowartościowe wypływają na powierzchnię, dzięki czemu można je łatwo odrzucić.
Istnieją dwie metody obrabiania owoców kawy - na sucho i na mokro. My stosujemy pierwszą metodę, dzięki czemu smak naszej kawy jest bardziej intensywny i owocowy.
Ziarna suszymy na słońcu na specjalnych betonowych platformach. Celem suszenia jest osiągnięcie wilgotności na poziomie około 11-12%.
Po wysuszeniu owoców oddzielamy ziarna od miąższu.
Ziarna sortujemy według wielkości, wagi i koloru.
Zieloną kawę pakujemy w jutowe worki i eksportujemy do naszej palarni, która znajduje się w mieście Dila.
W palarni ziarna są prażone w temperaturze 200°C, co rozwija aromat i smak kawy.
Po prażeniu ziarna bardzo szybko chłodzimy. Następnie poddajemy je procesowi odgazowywania, który trwa kilka dni. Potem ziarna są gotowe do zaparzania najsmaczniejszej kawy.
zbiory
sortowanie i selekcja
obróbka
suszenie ziaren
łuszczenie
sortowanie i klasyfikacja
pakowanie i eksport
palenie kawy
chłodzenie i odgazowywanie
© Zub Zofia 2025